Trøndersk matsafari- del 2. Røros

Forventningsfulle ungdommer og ansatte fra matlystlinja satte på tirsdag kursen mot Røros, for å få innblikk i lokalprodusert mat fra denne regionen. Det er ikke tilfeldig at Røros ble vårt reisemål. Her bugner det av herlig lokalmat og entusiastiske matprodusenter.

Første stopp på vår matsafari ble Stensaas reinsdyrslakteri. Der ble vi godt mottatt, og fikk en grundig innføring i bedriftens historikk og dagens drift.

Vi fikk høre og se hvordan de ulike prosesser foregikk, fra slakt til ferdig produkt.

Røros er en by som står på UNESCO sin verdensarvliste, og en del av oss hadde ikke vært der før. Tirsdag ettermiddag ble derfor brukt til byvandring i denne spesielle byen.

 

Så gikk turen til vårt overnattingssted. En gammel setervoll  på Glåmos. Der ble det taco og sosialt samvær.

Neste morgen hadde vi to besøk på planen vår.

Første stopp var Røros bryggeri og mineralvannfabrikk. Dette er et moderne håndverksbryggeri som lager lokalt øl og mineralvann. Navnene på mange av produktene skriver seg fra Johan Falkbergets romanfigurer. De bruker lokale råvarer som blåbær og tyttebær i brusen sin. Blåbær ble favoritten!

 

Med magen full av deilig blåbærbrus, satte vi kursen mot Galåvolden gård. De som driver denne gården har stått i spissen for utviklingen av Røros som lokalmatregion.  Vi fikk høre om oppstartstiden, som var preget av at få hadde tro på tanken om lokalprodusert mat, og veien fram til slik  gården framstår nå. En gård som har fått annerkjennelse, og har vunnet mange priser for sine gode produkter.

Gården foredler egne råvarer, og har mange spennende produkter som de selger. Galåvolden er den største leverandøren av gårdsegg i regionen. Vi fikk smake på Røroskake med tjukkmjølkis. Kaken er laget av egg og fersk ostemasse. Nam-nam. Disse produktene er et godt eksempel på bærekraftig tankegang, da det brukes egg som ikke kan selges i butikken. Det liker vi!

Andre produkter som lages på gården er Rørosost, pølse og ulike bakeprodukter.

Det var en fornøyd gjeng som tok turen over fjellet tilbake til Selbu. I bagasjen hadde vi med oss mange inntrykk og ny lærdom. Vi er takknemmelig og imponert over den mottagelsen vi fikk, og det var morsomt å få fortelle om skolen og linja vår til de vi møtte. Nå gleder vi oss til å jobbe videre med de produktene vi har med oss hjem.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s